Luontotupa.Net

Myöhäissyksyn synkkä kauneus

Syksyisin kuulee aina valittelua pimenevistä päivistä, kylmenevästä säästä sekä kasvien kuihtumisesta ja lehtipuiden muuttumisesta ruskanjälkeiseksi ankeaksi risukoksi. Ruskanjälkeisessä myöhäissyksyssä on kuitenkin omaa karua kauneuttaan, jota kannattaa arvostaa ja etsiä.

Suuret naakkaparvet

Naakat kerääntyvät syksyisin suuriksi parviksi yöpymään tietyissä metsiköissä. Suurissa parvissa voi olla muutamia tuhansia lintuja, ja kirkasta taivasta vasten nämä parvet todella vaikuttava näky. Satojen naakkojen yhtäaikainen naakunta on Suomen yleensä hiljaisessa luonnossa mykistävä kokemus. Varislintuja ei yleensäkään arvosteta tarpeeksi, ja niihin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. Ne tuovat eloa ja iloa pimeneviin syysiltoihin naakunnallaan ja raakunnallaan. Lätäkössä kylpevä varis? Sitä katsellessa ei voi olla tuntematta iloa.

Sienet

Ruohovartiset kasvit voivat jo alkaa olla heikoissa voimissa, mutta useat sienet ovat edelleen voimiensa tunnossa. Myöhäissyksyn sieniä ovat muun muassa herkulliset suppilovahverot, eli pelkän näköaistin hellimiseen ei tarvitse tyytyä. Erityismaininta täytyy antaa kääväkkäisiin kuuluvalle koppelokäävälle, joka kasvattaa koristeellisen suuren pallomaisen itiöemän. Ikävä kyllä tämä sieni on varsin harvinainen. Yleisimmillään se on Turun Ruissalossa. Onneksi monia muita kauniita sieniä löytyy kyllä metsästä kuin metsästä myöhään syksylläkin.

Havupuut – ympärivuotiset sankarit

Jokainen vuodenaika antaa havupuille oman säväyksensä: Kesäisen kuusikon livertävät linnut ilostuttavat mielen. Talvella tykkylumen taittamat männyt luovat taianomaisen tunnelman. Keväällä lumen alta paljastuvat vihreät havut luovat toiveikkaan olon ja syksyllä: Silloin syystuulessa humiseva hongikko haastaa luonnonystävän lähestymään, tulemaan tuulensuojaan. Ikivihreät sankarit toivottavat aina tervetulleiksi.

Myrskyävä meri

Harva asia on yhtä kaunis kuin myrskyävä meri. Tummansiniset aallot, jotka purkautuvat vaahtopäiksi kiviin iskeytyen vangitsevat katseen ja mielikuvituksen. Onnekkaita ovat he, joilla on merinäköala asunnostaan, mutta lopultakin meren rannalla seisoskellen myöhäissyksyn kauneuden kokee parhaiten. Pienet ilmassa lentävät merivesipisarat täytyy kokea ihollaan ja haistaa, jotta kokemuksesta saa parhaan mahdollisen ilon. Merituuli piiskaa kasvoilta syysväsymyksen tehokkaasti ja sen jälkeen tuntee olonsa heränneeksi koko loppupäivän.

Myöhäissyksyn perhoset

Loka-marraskuun perhoset ovat yöperhosia. Yleisimmin voi havaita pörröisen hallakehrääjän. Halla-, lumi-, ja pakkasmittareita voi nähdä asutuilla alueillakin jos ei metsään halua pimeän tullen lähteä vaeltelemaan. Valonlähteiden lähistöllä siis voi bongata hyönteiselämää ihan talven kynnykselläkin. Jotkut perhoset vaativat jopa alle nollan asteen meneviä lämpötiloja kuoriutuakseen. Myöhäissyksy onkin todellisten hyönteisselviytyjien aikaa.