Luontotuvan Blogi

Hyvästi vanha Luontotupa!

Taakseen ei pidä katsoa, viisas on joskus sanonut! 
Mutta katsotaan ihan pintaraapaisulla kuitenkin, kunnioittaen edesmennyttä Luontotupa.Net sivustoa ja sen toimintaa vuosina 2003-2014.

Vuonna 2003, kun aloitin tämän sivuston ylläpidon ja ylipäätään sen pyörittämisen, en olisi uskonut että yli 10 vuoden jälkeen teen vielä samaa hommaa. En toisaalta olisi tuolloin uskonut, että jos vielä monen vuoden jälkeen pyörin Luontotuvan piirissä, että tekisin jotain näin isoa muutosta. Meitä oli parhaimmillaan yli 2 000 jäsentä. Varovasti arvoiden vanhan ja uuden, edesmenneiden foorumien viestimäärät yhteenlaskettuna olisivat kokoluokkaa +500 000, yli 100 000 luontovalokuvaa ja paljon kehittäviä keskustelusäikeitä. Kun vuoden 2007 loppupuolella phpbb-pohjalla toimiva foorumi vaihtui uuteen. lähti ensimmäinen osa historiaa bittitaivaaseen. Samalla kertaa meni myös kaikki vuosina 2003-2007 luotu sisältö. 

Uusi sisällöntuotantojärjestelmä asennettiin ja foorumi siihen tietysti mukaan. Luontotupa.Netin matka jatkui. Vuosien 2007 - 2014 välisenä aikana foorumille tuli yli 70.000 kuvaa, yli 200 000 viestiä. Foorumin lisäksi itse sivustolta löytyi mm. perhosopas ja yli sadan suomessa pesivien lintujen kuvalliset informaatiosivut. Löytyi jopa yli sadan maamme lintutornin tiedot karttoineen. Me kokeilimme "kaveripiirejä"(facebookin tapainen), julkaisimme henkilöhaastatteluja, sekä kuvaajaesittelyjä. Raapusteltiin silloisen yhteistyökumppanin, Rajala Oy:n,  avustuksella useita "LT-kenttätestejä" objektiiveista kameroihin ja aina jalustoihin saakka. Jäsenillä oli mahdollisuus myös itse kirjoitella kertomuksia, lisätä tapahtumakalenteriin tapahtumia ja niin edelleen.

Muisto eräästä saaristossa järjestetystä tapahtumasta.
Kuva: Toni Lehti.
Kuvassa Teemu Köppä ja Petri Kosunen.

Vietimme yhteisön jäsenten kanssa muutamia unohtumattomia ja upeita viikonloppuja niin saaristossa, Seitsemisen kansallispuistossa, kuin myös Repovedellä. Järjestimme yhteisökeskustelutapahtumia niin Korppoossa kuin Mäntsälässä. Menoa ja meininkiä sekä ennen kaikkea, suurta intoa tuntui pyörivän joka puolella. Yhteisön aktiivit jäsenet olivat avuliaita toisilleen, auttoivat ongelmissa, vinkkasivat hyviä kuvauspaikkoja sekä antoivat kuvankäsittelyyn oivia ohjeita kun joku niitä kyseli.

Ajat ja tavat muuttuvat, suomalainen herää hitaasti.
Perinteisesti suomalaiset ovat aina muutaman askelen jäljessä siitä, mitä isossa maailmassa tehdään, mitä tapahtuu.Tuvan kohdalla tapahtui se tosiasia, että netin sosiaalinen media valui hitaasti mutta kavalasti mukaan kuvioihin. Kaikki hyvä meininki ja ilmapiiri tuntui kadonneen jäsenten siirtyessä sosiaalisiin yhteisösivustoihin kuten Facebook jossa seinän lukeminen tai ryhmien seuraaminen ym. saavat ainakin minut hulluksi. Liian monta eri paikkaa, klikkiä pitää tehdä että saa käsityksen tai keskustelua itse aiheesta aikaiseksi. Tykkäämiset, Tviitit ovat nykyaikaa ja niiden kanssa on kuitenkin elettävä vaikka tahtoisi jotain muuta.

Kyllä vai ei?
Mietin vuoden 2014 lopulla vakavasti lopettavani Luontotuvan kanssa harrastelun, koska tuntui että aika oli täysin ajanut tuvan ohitse, niinkuin se toki tekikin. Olen kuitenkin niin itsepäinen, että päätin vielä kerran miettiä miten voisin muuttaa tuvan rakennetta niin, että yhteisö hyötyisi ja saisi iloa sekä paikan missä meno ei ole niin nopeatempoista kuin sosiaalisessa mediassa, sivuston joka samalla myös innostaisi yhteisön jäseniä osallistumaan tiedon luomiseen sekä jakamiseen. Unohtamatta keinoja saada toiminnalle taloudellinen varmuus. Palvelintilan vuokra on edelleen maksettava mikäli haluan pitää Tuvan pystyssä!

Aika oli kypsä täysremontille.
Vaikka minusta tuntui pahalta poistaa sivusto sekä foorumi ja sen yli 100mt tietokanta jäsenineen, tunsin samaan aikaan myös outoa helpottuneisuutta. Kaikki jäsentunnuksiin, foorumiin, sivustoon liittyvät ongelmat oli "ratkottu" kertaheitolla. Ainoa ja uusi ongelma jäi: Puhdas tyhjä pöytä. Pää täynnä ideoita, mutta mitkä valita alkuun ja työn alle?  (Uusi yhteisöpuoli tullaan rakentamaan interkuva.net sivuston alle).

Iso kiitos kaikille vanhassa Luontotuvassa pyörineille, ja sen tapahtumiin osallistuineille. Olen kaikesta kiitollinen!