Luonnon tutkailua kaupungissa
Monet eläimet ovat sopeutuneet ihmisten läsnäoloon ja jopa hyödyntävät ihmisen rakennelmia tavoilla, jotka eivät ole heti ilmeisiä. Luonnon tutkailemista voi siis harrastaa ihan kaupunkioloissakin, eikä aina tarvitse lähteä edes lähimetsään saakka.
Miten kaupunkiluonto syntyy?
Luonnossa kaikki lähtee aina kasvillisuudesta ja näin on kaupungissakin. Ensin kasvit leviävät tai niitä istutetaan kaupunkiympäristöön. Sitten saapuvat kasvillisuudesta suoraan riippuvaiset lajit, kuten kanit, jänikset, rusakot ja oravat. Lopulta saaliin houkuttelemina kaupunkielämän sykkeeseen tulevat petolinnut ja petoeläimet, kuten haukat, huuhkajat, eri näätäeläimet ja ketut sekä ilvekset.
Lämpö
Monet kaupunkieläimet houkuttelee paikalle kaupungin tasaisenlämmin ilmasto. Esimerkiksi saukko voi saapua kaupunkijokeen sen vuoksi, että se on sula läpi talven, toisin kuin joki kaupungin ulkopuolella. Osa linnuista taas on sopeutunut kaupunkipesintään, sillä jos vuosi on tavallista sateisempi, kuivempi, kylmempi tai myrskyisempi, niin sen vaikutus on pienempi kaupunkiympäristössä. Kaupunki ikään kuin toimii ääri-ilmiöiden tasaajana.
Rotat
Kaupunkieläimistä puhuttaessa monet ajattelevat ensin rottia. Rotat ovat kuitenkin itse asiassa vähentyneet Suomen kaupungeissa avokaatopaikkojen kadotessa ja roskakatosten siistiytyessä. Myös petoeläinten saapuminen kaupunkeihin on verottanut rottakantaa. Etelä-Suomen kaupungeissa rottakanta on kuitenkin edelleen runsas, ja leutojen talvien lisääntyessä rottakanta voi jopa kasvaa.
Cityeläinten bongaus
Kaupunkieläimet liikkuvat eniten öisin. Jos haluaa cityeläimiä nähdä, onkin järkevintä liikkua pimeän aikaan tai aamuyön valostuvina tunteina. Tällöin onnekas voi useissa kaupungeissa nähdä ketun tai vaikka frettimäisesti etenevän kärpän. Hirvetkin tulevat välillä ihan keskustojen liepeille, mutta ne ovat ohikulkumatkalla ja muutenkin erittäin ongelmallisia kaupungeissa. Jäniksiä, rusakoita ja oravia voi nähdä ympäri vuorokauden, mutta niitäkin näkee suuremmalla todennäköisyydellä esimerkiksi valoisina kesäöinä.
Cityluonnon tulevaisuus
Yhä useammat eläimet tulevat sopeutumaan kaupunkiluontoon, ja täten kaupunkiluonnon ekosysteemit tulevat monipuolistumaan. Tästä tulee varmasti seuraamaan myös ongelmia jos esimerkiksi sudet ja karhut alkavat viihtyä liian lähellä kaupunkien keskustoja. Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja ihmisten vieraantuminen luonnosta tulevat vastaisuudessakin herättämään kovaakin keskustelua. Cityeläimet tulevat kuitenkin olemaan kaupunkien pysyviä ja yhä lisääntyviä asukkeja myös tulevaisuudessa.