Luontotupa.Net

Ajatuksia ja asiaa: Luontokuvaaja Kai Fagerström, Salo

Haastattelun laati Petri Kosunen/luontotupa.net.

1. Kuka olet, Kerro itsestäsi!

Olen -64 syntynyt Salolainen ”nuori” mies. Perheeseen kuuluu nalkuttavan vaimon lisäksi kolme lasta ja koira. Luontoa olen kuvanut 90-luvun alusta. Muutamassa kilpailussa olen jotenkuten pärjännyt sekä pitänyt muutaman näyttelyn. Kuvaaminen on lähinnä harrastus, leipäni tienaan oikeassa työssä.

2. Miten valo/luontokuvaus kuuluu tänä päivänä elämääsi?

Luonto on minulle rakas, joten sitä tulee kuvattua aina kun siihen on ajan puitteissa mahdollisuus. Kuvaaminen on projektien omaista, josta seuraa että kuvia tulee aika vähän. Alkuajan ”hullu” räiskiminen on jäänyt taakse. Kuvaan paljon metsässä, jossa muutenkin viihdyn hyvin.

3. Olen nähnyt muutamia kuviasi netissä ja pääsääntöisesti ne ovat olleet tunnelmiltaan hyvin, sanoisinko metsäisiä, luontokuvia. Mitä aihetta kuvaat mieluiten?

Kaikkea metsään liittyvää, kuten esim. kanahaukkaa olen kuvannut paljon.

4. Kuvausreissuista puhutaan aina, onko jotain kuvausreissua mikä on jäänyt erityisen hyvin muistiin?

No, varmaankin eräs jalka kipsissä metrin lumihangessa sählääminen…

5. Kuvaatko filmille, digillä vai käytätkö molempia?

Pelkästään digille.

6. Mikä merkitys digillä on tulevaisuuden valo/luontokuvan kannalta, entä laskeeko perinteisen filmikuvaamisen arvostus?

Enpä usko että sillä paljonkaan merkitystä on. Ehkä digin myötä tilannekuvat paranevat, kuten muuten huomaa esim. Huttusen Veskun kuvista. Fimikuvauksen arvostus saattaa jopa nousta.

7. Mitä on kuvan manipulointi?

Se on kuvan sisällön muuttamista jälkikäteen, niin ettei se ole todenperäinen verrattuna kuvaushetkeen.

8. Mitä mieltä olet suomalaisesta valokuvasta, entä luontokuvasta?

Suomalaisesta valokuvauksesta en oikeastaan tiedä tarpeeksi. Hyviä luontokuvaajia Suomestahan löytyy paljon…Willamo, Leinonen, Luhta…

9. Mitä luonto ja sen kuvaaminen sinulle merkitsee?

Luonto ja sen kuvaaminen on kiireisen työn ja elämäntavan takia aikamoinen henkireikä ja voimavara. Ja kun se vaimokin vielä nalkuttaa, niin ei ole mitään mukavampaa kuin samoilla hiljaisuudessa metsässä.

10. Tiedonhaku on perimmäinen tarkoitus internetin käytölle, sieltä löytyy paljon tietoa valokuvauksesta, valokuvaukseen liittyvistä laitteista, luonnonvalokuvaamisesta ja luonnonsuojelusta. Mikä vaikutus internetillä mielestäsi on valo/luontokuvaamisen kehityksen kannalta Suomessa?

On sillä ainakin se vaikutus että toisten kuvia on paljon nähtävillä ja niistähän saa hyviä vinkkejä ja oppii paljon. Suomalaisissa valokuvaus palstoilla on paljon käyttäjiä ja siellä liikkuu myös luontokuvia, joten luonnonsuojelun kannalta se on varmaan hyvä asia.

11. Oletko itse mieltynyt internetin käyttöön millään tavalla, surffailetko, chattaatko, otatko osaa keskusteluryhmiin vai käytätkö vain sähköpostia?

Liian paljon tulee surffailtua netissä, lähinnä aukeassa ja valokuva.netissä.

12. Mitä mieltä olet nettigallerioista? Mitä hyviä/huonoja puolia näissä on?

Hyviä puolia on ainakin se että kuvien katselijoita on paljon ja se on edullista.

13. Mikä on viestisi muille valokuvauksesta kiinnostuneille? Kuinka kannustaisit heitä?

Kukin taaplaa tyylillään…kun se oman tyylin löytää on pitkällä. Kannatta alkaa kuvamaan kokonaisuuksia ja opiskella kuvattavia kohteita
kirjoista, netistä tai kavereilta.

14. Lopuksi sana vapaa, Mitä haastattelija unohti kysyä?

Kameramerkki alkaa N:llä 😉